Het vierde Nationaal Geiten Event, afgelopen zaterdag 9 september, was een mooie editie. De bezoekers werden getrakteerd op een recordaantal bedrijven op de expovloer, verschillende kennissessies, bijna 200 geiten van 7 verschillende rassen, en zij konden de trotse winnaars de G.E.I.T trofeeën overhandigd zien worden.

De sfeer is elke editie van NGE belangrijk gevonden door bezoekers, deelnemers aan de Nationale keuring en standhouders. Ook dit jaar was de sfeer goed. “Het is een mooie dag uit voor ons hele gezin”, zei een van de bezoekende geitenhouders. Meerdere standhouders geven aan dat het goed is om op deze dag, in ontspannen sfeer, geitenhouders en hun medewerkers te kunnen spreken.

Met een aantal van 46 standhouders waren er nooit eerder zoveel bedrijven op de expo te vinden als afgelopen editie. Voerfirma’s en melkpoederfabrikanten, accountancy, automatiseringsbedrijven, dierenartsen, machinebouwers, adviesdiensten, zuivelondernemingen en kaasmakers, ze waren er allemaal. Het was niet op ieder moment van de dag topdrukte, maar bezoekers kwamen doorlopend de IJsselhallen binnenlopen en er zijn goede gesprekken gevoerd waarbij zelfs ook producten verkocht zijn.
De hele dag vonden er kennissessies plaats. Ze gingen bijvoorbeeld over hoe je een doelgroep moet bereiken, het opfokken van bokjes, het verhogen van de voerwinst, advisering in de vorm van modules, hoe een geit een infectie bestrijdt en de aanpassingen aan de 2RO melkcarrousel die een jaar eerder tijdens het NGE van 2022, onthuld werd.

 
De kennissessies haalden uiteenlopende onderwerpen aan. De sfeer tijdens het Nationaal Geiten Event was goed.

Veel goed ontwikkelde geiten

In de vroege ochtend, nog in de mist, kwamen de geiten naar Zwolle toe voor de Nationale keuring. Er waren hiervoor 218 dieren aangemeld en 8 dieren voor de presentatiegroepen van de Landgeit en de dwerggeit. Albert Kraaij, voorzitter van de Stichting Landelijke geitenkeuring, noemde het een geslaagde, gezellige dag. “Helaas werden door omstandigheden, zoals ziekte of de te verwachte hoge temperatuur, meerdere dieren afgemeld. Maar met de geiten die er waren konden mooie rubrieken gevormd worden. De keurmeesters zagen veel lammeren met een goed ontwikkeld type en een aantal beste volwassen geiten in de 2 keuringsringen verschijnen.”


De kampioen Belly van de Oude Schuur en reservekampioen bij de Bonte geiten (2 en 3 jaar).

Trotse winnaars G.E.I.T trofeeën

De G.E.I.T trofeeën waren een nieuw onderdeel op het NGE. In de rubriek innovatieve melkgeitenhouder won melkgeitenhouderij Papen-Olbach. Mattijn en Anita namen samen de trofee aan uit handen van de voorzitter van de jury, en gaven aan dat zij de trofee niet alleen hebben gewonnen. “We doen de ontwikkelingen en innovaties samen met anderen, bijvoorbeeld Geitenbelang die ons ondersteunt bij veel ideeën die we hebben.”
In de rubriek innovatief product of dienst won HyCare geiten van the Schippers Group. De jury ziet dit als een ontwikkeling die veel invloed kan hebben op de sector. Gijs Adriaans van the Schippers Group beaamt dat: “Wij denken dat dit concept waarbij het draait om hygiënisch werken, gezondere dieren oplevert die uiteindelijk ook meer kunnen presteren en minder kosten opleveren.”

 
Mattijn en Anita Papen-Olbach ontvingen de G.E.I.T trofee voor meest innovatieve geitenhouders. HyCare (the Schippers Group) werd gekozen tot innovatieve dienst. Isis van Vilsteren (links op de foto) en Gijs Adriaans (rechts) kregen de trofee uitgereikt van de jury.

Meer

Later deze week volgen op deze website berichten over de kampioensgeiten en zal een sfeerfilm verschijnen op de site. Op de facebookpagina van het Nationaal Geiten Event is een fotoreportage te zien.