De mooiste geit van het land in 2022 is Toggenburger Bregje 25 van de Enkhoeve. Het mooiste lam is een Witte; Maaike 16. Dat was de uitslag van de Nationale geitenkeuring, die afgelopen zaterdag tijdens het Nationaal Geiten Event werd gehouden.

De organisatie van de Nationale keuring, de stichting Landelijke Geitenkeuring, noemde het een gezellige en positieve dag, met ruimschoots belangstelling voor de geiten vanuit binnen- en buitenland. De keurmeesters hadden een dag vol plezier met het keuren van goed 180 dieren. De kampioenskeuringen waren gevuld met een aantal hele beste lammeren en geiten. Vaak moesten begeleider en geit tot het uiterste gaan om een finaleplaats af te dwingen.

Bij de lammeren van de verschillende rassen wonnen uiteindelijk:
– melkgeit: Emma 60 van de Vriendsenhof van G. Vriends uit Deurne. De jury noemde haar een ‘vast gebouwd lam met een strakke bovenbouw en fraai van type’.
– Boergeit: Roxanne van stal Ankeveen van J. Bausch uit Ankeveen. De jury noemde haar een ‘fraai dier met een mooie uitstraling en een mooi neusbeen’.
– Nubisch: Sacha van de Clabanus van J. Hagen uit Klarenbeek. De jury noemde haar een ‘chique lam met veel ras’.
– Bont: Franka van de Oude Schuur van P. Schoenmakers uit Oirschot. De jury noemde haar een ‘lam van fraai type’.
– Toggenburger: Suzanne 127 van J. Vonk uit Meerkerk. De jury noemde haar een ‘fraai typisch lam met een zeer vaste bouw’.
– Wit: Maaike 16 van Combinatie Van de Veen uit Noardburgum. De jury noemde haar een ‘lam met veel kracht, ontwikkeling en type’.

Geiten

Voor de geiten waren er verschillende rubrieken over de rassen. De kampioenen werden:
– Boergeit 1 en 2 jaar niet gelamd: Knoalster Rafaella van E.A. Kupers uit Nieuwe Pekela. De jury noemde haar een ‘vast gebouwd en typisch dier, het kopprofiel kan duidelijker’.
– Nubische overloper: Butterfly Corona van H. Mulder uit Jubbega. De jury noemde haar een ‘goed ontwikkelde geit van best type en met beste benen’.
– Nederlandse Alpine geit: P4 Benthe BK 5 van G. de Boer uit Buitenpost. De jury noemde haar een ‘geit van goed melktype, met mooie verhoudingen en een fraai uier’.
-Boergeiten 1 jaar gelamd: Jory 21 van de Stema van H. Luttikhuisen uit Zutphen. De jury noemde haar een ‘heel typisch dier, evenredig gebouwd en met veel show’.
– Nubische geiten 1 jaar gelamd: Oldwood Lachelle van G. de Boer uit Buitenpost. De jury noemde haar een ‘geit met jeugd, melk en ras’.
– Bonte geiten 1 jaar: Keet van de Oude Schuur van P. Schoenmakers uit Oirschot. De jury noemde haar een ‘goed ontwikkelde geit van goed type’.
– Toggenburger geiten 1 jaar: Sweelhoeve Grietje 77 van Gebr. Popken uit Zweeloo. De jury noemde haar een ‘dier met heel mooie verhoudingen, een vast uier en uitstekende benen’.
– Witte geiten 1 jaar: Liesje 240 van G. Koekkoek uit Lemelerveld. De jury noemde haar een ‘uitlopende geit met best uier’.
– Nubische geiten 2 t/m 4 jaar: Oldwood La Cubanita van G. de Boer uit Buitenpost. De jury noemde haar een ‘goede geit met een gewoon uier’.
– Boergeiten 2 t/m 6 jaar: Amira van Dierenhofstee van D. Roelofsen uit Opheusden. De jury noemde haar een ‘brede geit van best type’.
– Bonte geiten 2 t/m 5 jaar: Belly van de Oude Schuur van P. Schoenmakers uit Oirschot. De jury noemde haar een ‘geit van zeer goed type, met goed beenwerk en een zeer goed uier’.
– Toggenburger geiten 2 t/m 7 jaar: Bregje 25 van de Enkhoeve van A. Koekkoek uit Wijhe. De jury noemde haar een ‘complete geit van fraai type met best beenwerk en goed passend uier’.
– Witte geiten 2 t/m 8 jaar: Nooro’s Roza 31 van H. Noordermeer uit Heenvliet. De jury noemde haar een ‘compleet dier met een best uier’.

Uierprijzen

Uierkampioen werd Bregje 25 van de Enkhoeve. Uit een groep van 15 dieren showde deze Toggenburger een uitzonderlijk mooi uier.
Witte geit P4 Anna 26 PR bleek de Witte geit met het beste vooruier. Deze verkiezing is door de fokcommissie Witte geiten opgezet, om zo de vooruier(aanhechting) van de Witte geiten te verbeteren.

Eigenaarsgroep

Johan Vonk uit Meerkerk had de meest homogene en best ogende groep geiten meegenomen en won om die reden met zijn Toggenburgers de prijs voor beste eigenaarsgroep.

Mooiste van het land

De algemeen kampioenen, dus het mooiste lam en de mooiste geit van het land zijn op dit moment Wit lam Maaike 16 van Combinatie Van de Veen uit Noardburgum en Toggenburger geit Bregje 25 van de Enkhoeve van André Koekkoek uit Wijhe.


Maaike 16


Eigenaarsgroep J. Vonk