De derde editie van het Nationaal Geiten Event was met zo’n 1.200 enthousiaste bezoekers en tevreden standhouders, geitenfokkers en sprekers, een geslaagde editie.

Tijdens het Event vond de Nationale geitenkeuring plaats. Nederlands mooiste geit van dit jaar is Toggenburger Bregje 25 van de Enkhoeve van familie Koekkoek uit Wijhe. De jury omschreef haar als een ‘complete geit van fraai type met best beenwerk en een goed passend uier’. Deze Bregje won ook het uierkampioenschap over alle rassen. Het mooiste lam van het land is een Witte: Maaike 16 van Combinatie Van de Veen uit Noardburgum. Zij bezit ‘veel kracht, ontwikkeling en type’ volgens de jury.

Bregje 25 van de Enkhoeve

Inspiratie konden bezoekers overal op doen. Er waren symposiums over het optimistische toekomstmanifest van LTO en over verschillende onderzoekstrajecten. Zo praatte onderzoeker bij de WUR Nico Bondt de aanwezigen bij over het project waarin naar een goede en gewaardeerde manier wordt gezocht om geitenbedrijven te laten ontwikkelen. Professor Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht is betrokken bij onderzoek naar een dierwaardige veehouderij; een zoektocht naar een houderijsysteem dat goed is voor dier, mens, maatschappij, milieu.

Sprekers verbonden aan verschillende bedrijven spijkerden in workshops de kennis van bezoekers bij. Zo was er een kennisquiz van Trouw Nutrition en Voergroep Zuid waarin deelnemers met gekleurde petjes het juiste antwoord konden aangeven. GD ging in op de manier van scrapie testen, Geiten KI Nederland adviseerde om het rendement op geitenbedrijven te verbeteren door meer te focussen op data en genetica. Agrifirm vertelde dat met de inzet van geschikt ruwvoer veel problemen bij een geit in de transitieperiode zijn te voorkomen. Lintjeshof gaf de vele mogelijkheden aan die pootbanden bieden ter ondersteuning van het management.

De expo van het Event bestond uit ongeveer 35 standhouders, met ieder zijn eigen product of innovatie. Zo waren er onder andere een opdrijfhek, drinkautomaten en voerrobots, geitenkaasjes, zeker 8 voerfirma’s en een aantal melkpoederfabrikanten, stonden er verschillende bedrijven met advisering in bijvoorbeeld accountancy, automatisering en gezondheid. SAC Milking onthulde tijdens het Event hun nieuwste carrousel buitenmelker.

Bezoekers van het Event roemen vooral de gezelligheid en de mogelijkheid om met elkaar te netwerken. Er werden veel contacten gelegd. “Wat een geweldige sfeer was er en iedereen was in gesprek”, concludeerde een van de aanwezige standhouders.