Een uitslag van een scrapie-genotyperingstest is net codetaal. Tijdens een workshop op het Nationaal Geiten Event op 10 september in Zwolle helpt Eveline Dijkstra van GD u zo’n uitslag te ontcijferen.

Scrapie is een ernstige zenuwaandoening die onder dezelfde groep aandoeningen valt als BSE of ‘gekke koeienziekte’. De gevoeligheid voor scrapie is deels bepaald in het DNA van geiten. Sinds juli 2019 is het mogelijk om geiten te onderzoeken op gevoeligheid voor scrapie door middel van een genotyperingtest. Geiten die drager zijn van een gunstig of ongevoelig genotype mogen worden geëxporteerd. Geiten met een genotype 146S, 146D of 222K, worden beschouwd als scrapie-ongevoelig.

Eveline Dijkstra van GD legt in een workshop uit hoe zo’n genotyperingstest eigenlijk in zijn werk gaat, en hoe je deze strategisch inzet. Tevens kunt u in de workshop kennis maken met een handige reader om de registratie tijdens het bloedtappen van de geiten te vergemakkelijken.

Het Nationaal Geiten Event vindt plaats op zaterdag 10 september 2022 in de IJsselhallen in Zwolle. Om 11.50 uur geeft Eveline Dijkstra haar workshop.