De Stichting Landelijke Geitenkeuring organiseert op het Nationaal Geiten Event 2020 weer de Nationale Geitenkeuring. Het is sinds 2002 voor de 18e keer dat de Stichting deze keuring organiseert.

Het inzenden van dieren die voldoen aan de regels en gezondheidscertificaten van de GD is mogelijk voor alle geitenhouders in Nederland die lid zijn van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij, LTO-Melkgeitenhouderij, de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten, de Nederlandse Angorageiten Fokkersvereniging, de Nederlandse Federatie van Dwerggeitenhouders en alle anderen die zich bezighouden met de geregistreerde geitenhouderij in Nederland.

De keuring is een dagvullend programma en begint met het individueel keuren van de dieren in rubrieken die worden samengesteld op leeftijd en per ras. Vervolgens worden uit de beste dieren van de rubrieken, per ras, een kampioen en een reservekampioen lam en geit aangewezen.

Aansluitend wordt aan het einde van de dag uit de raskampioenen de Nationaal Dagkampioen lam en geit gekozen en gehuldigd.

Voor het Nubische ras en de Boergeit wordt ook een kampioen en een reservekampioen overloper aangewezen.

Tijdens de keuring is er ook de mogelijkheid voor het houden van raspresentaties.

Opgave is mogelijk voor alle geitenrassen en melkgeiten voor 1 september via de website www.stichtinglandelijkegeitenkeuring.nl.