In 2020 zal er geen Nationaal Geiten Event zijn. In september zou de derde editie van dit tweejaarlijkse Event plaatsvinden in de IJsselhallen in Zwolle, maar de organisatoren blazen dit af, en schuiven het door naar 11 september 2021.

De initiatiefnemers van het Event dat in 2016 en 2018 werd gehouden zijn AgriMedia, stichting vakblad Geitenhouderij, stichting Landelijke Geitenkeuring en LTO vakgroep Melkgeitenhouderij. Zij vinden dat er nu te weinig zekerheid bestaat om zowel standhouders, sprekers, deelnemers aan de nationale geitenkeuring als bezoekers, een sfeervol en kwalitatief goed Event te kunnen garanderen. “In september dit jaar een evenement organiseren betekent dat je met veel restricties te maken krijgt. Wij denken dat dit de ongedwongen sfeer die het Event kenmerkt niet ten goede komt en dat we bezoekers niet het Event kunnen bieden waaraan ze in de afgelopen twee edities gewend zijn geraakt”, zegt Jean Paul Reparon, directeur van AgriMedia. 

Levende dieren

In voorgaande jaren trok het Nationaal Geiten Event zo’n 1.150 bezoekers en kwamen er ruim 300 geiten naar de IJsselhallen. Albert Kraaij van de stichting Landelijke Geitenkeuring denkt dat een goede keuring dit jaar niet mogelijk is. “Bij een geitenkeuring staan keurmeesters met elkaar te overleggen, worden geiten en hun eigenaren naast elkaar opgesteld en lopen kijkers langs de ring. Je hebt met levende dieren te maken die niet per se lopen en staan waar dat mag. Het zal heel lastig worden om dan de gepaste afstand te bewaren.”
Ook bedrijven die met een stand op het Event zouden staan zijn terughoudend, merkt Reparon. “Dat is begrijpelijk natuurlijk. Ook als de regels versoepeld worden, zullen mensen voorzichtig zijn om grotere bijeenkomsten te bezoeken.” 

Op naar 2021

Samen met de IJsselhallen Zwolle hebben de initiatiefnemers van het Nationaal Geiten Event de derde editie opgeschoven naar 11 september 2021.