Nationale geitenkeuring

Al meer dan 10 jaar organiseert de Stichting Landelijke Geitenkeuring jaarlijks de landelijke, grote geitenkeuring.

Aan de keuring nemen geiten deel uit heel Nederland, en de bezoekers van de Landelijke Geitenkeuring komen zelfs tot van ver over de landsgrenzen. Op de keuring zijn de volgende geitenrassen aanwezig: de Nederlandse Witte geit, de Toggenburger geit, de Bonte geit, de Nubische geit en de Boergeit. Ook worden er geregistreerde melkgeiten gekeurd. De Boergeit is een vleesras, de overige genoemde rassen zijn melkrassen. De Toggenburger geit en de Bonte geit behoren tot de zeldzame huisdierenrassen. De Bonte geit is door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen zelfs uitgeroepen tot Zeldzaam ras van het jaar 2016.

Zwarte Toggenburger geit Nubische Geit Toggenburger Geit Witte Geit Boer Geit Bonte Geit Angora Geit Land Geit

Van alle rassen wordt per ras de kampioen aangewezen, zowel bij de lammeren als bij de volwassen dieren. Uit deze aangewezen kampioenen van de verschillende rassen, wordt bij de lammeren en bij de volwassen dieren het allerbeste dier geselecteerd. Deze geiten worden gehuldigd als Nationaal dagkampioen lam en geit.

Historie

In 2002 werd door het stichtingsbestuur, toen nog de provinciale bond Utrecht, voor het eerst de landelijke keuring georganiseerd. De provinciale bond is door een structuurwijziging in 2003 opgeheven en het bestuur heeft de organisatie van de nationale keuring voortgezet in de Stichting Landelijke Geitenkeuring.

Voor meer informatie zie ook de website: www.stichtinglandelijkegeitenkeuring.nl